Общината си постави за цел санирането на панелките в "Дружба" и "Сторгозия"

Приоритет на община Плевен през тази година ще бъде санирането на панелни жилища

Приоритет номер едно на община Плевен през настоящата година се очаква да бъде санирането на стари панелни жилища, заяви кметът на Плевен проф. Димитър Стойков на пресконференцията си в пресклуба на БТА в началото на седмицата.

Той посочи, че има идея в общинската администрация да бъде структурирано специално звено от специалисти, които ще работят за осъществяването на Националната програма за саниране с идеята повече жилища да бъдат включени в нея за подобряване енергийната им ефективност. В звеното няма да бъдат назначавани нови служители, а ще бъде подбран екип от специалисти, които са работили в тази сфера и са наясно с дейностите, поясни проф. Стойков.

Заместник-кметът арх. Трифон Иванов има поставена задача от кмета да определи двама строителни техници, които познават най-добре кварталите "Сторгозия" и "Дружба", където би трябвало да се ремонтират стари панелни блокове. Общината ще привлече и консултантска фирма, която вече има опит в сферата на енергийната ефективност.

"Най-притеснителният момент е създаване на сдружения между гражданите, да ги мотивираме и да ги организираме, въпреки че интересът им към програмата е голям - дневно в общината получаваме по 15-16 запитвания", коментира градоначланикът.

Той се надява Плевен да набере преднина, за да достигне до европейското финансиране, защото според него има вероятност закъснелите кандидати да не достигнат до европарите. Плевенският кмет заяви, че общинската администрация се подготвя да извърши цялата информационно-разяснителна кампания за санирането, организирането на събранията, обществените поръчки, строителния надзор, изборът на изпълнителите на ремонтите, оценката на качеството на изпълнението.