От УРГО връчиха сертификати на трима служители от Община Плевен

Очаква се да изготвят Плана за устойчива градска мобилност на Плевен

В Плана за действие от 2009 г. Европейската комисия представи 20 конкретни мерки, разпределени в 6 основни теми за изготвянето на Планове за устойчива градска мобилност (ПУГМ) като задължителна мярка за големите градове. Проектът цели оказване на безвъзмездна подкрепа на местните власти за изграждане на капацитет по изготвянето и внедряването на планове за устойчива градска мобилност в големите градове на България.

В продължение на една година 20 експерти от 10 града с население между 40 000 – 350 000 жители, един от които е Плевен, участваха в модулно обучение по различни теми, свързани с градската мобилност.

Председателят на УРГО проф. Лучия Илиева посети Плевен и връчи сертификати на трима служители от Общинската администрация, приключили успешно обучителния цикъл. Екипът на УРГО проведе консултации със специалистите от работната група на Общината, определени да изготвят до края на месец март тази година Плана за устойчива градска мобилност на Плевен.

Този план е стратегически управленски документ, който да удовлетвори нуждите от мобилност на хората и да създаде по-добро качество на живот в градовете и техните ареали. Планът цели създаването на устойчива градска транспортна система чрез: Обезпечаване на достъп до работни места и услуги за всички; Подобряване на безопасността и сигурността; Намаляване на замърсяванията, парниковия ефект и консумацията на енергия; Подобряване на ефективността и ефикасността на транспортирането на хора и стоки; Повишаване на привлекателността и качеството на градската среда.

Наличието на План за устойчива градска мобилност е задължително условие за кандидатстването на Община Плевен с втори проект за интегриран градски транспорт по Приоритет 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на новата Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.”