Видеокамери ще помагат в борбата срещу престъпността в Червен бряг

Министър Веселин Вучков откри новата система за видеонаблюдение

"С поставянето на видеокамери не се ограничават човешките права и не се нахлува в личното пространство. Изграждането на тези системи е изключително важно, защото при ограничения финансов ресурс на МВР трябва да се намерят алтернативни форми за превенция на масовата престъпност", заяви министър Веселин Вучков в Червен бряг.

Той поясни, че МВР няма как да финансира подобни инициативи не само по бюджетни причини. Общините са тези, които трябва да подготвят проекти и да поемат цялата организация по поддръжката на камерите. Той маркира задълженията на вътрешното министерство в осигуряването на формите на достъпа им, както и да консултират местата на монтирането им.

Пример за добро взаимодействия и партньорство е именно община Червен бряг, където днес на специална церемония министър Вучков откри новата система за видеонаблюдение. Той посочи, че за реализирането на проекта общината е мобилизирала ресурс и е съгласувала с РУ - Червен бряг местата за монтирането на видеокамерите. Техниката ще помогне и за по-бързото разкриване на извършителите на престъпления.

По думите на вътрешния министър, където има изградени системи за видеонаблюдение, дори и в много малките населени места, регистрираните престъпления са намалели с 30-40 процента. От друга страна тези системи дават възможност за пренасочване на патрулните автомобили по други обходни маршрути, както и за по-качествено разследване.