Служителите в затворите се срещат с правосъдното министерство

Общество

26-01-2015, 11:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Служителите на затворите излязоха на протестно шествие в София

Синдиката на служителите в затворите в България ще проведе разговори с ръководството на Министерството на правосъдието, на който ще му бъде представен план за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана" (ГДО).

Припомняме, че именно забавянето при изготвянето на този план с мерки доведе до отлагането на срещата между служителите на затворите и правосъдното министерство, която беше насрочена за 19 януари след множество протести и демонстрации на недоволство от страна на затворническите служители. След националния им протест на 10 януари 2015-та, министър Христо Иванов разпореди на ГДИН да изготви детайлен анализ на дейността и възможностите за оптимизация по звена в рамките на системата за изпълнение на наказанията. От дирекцията обаче заявиха, че за подобна задача им трябва повече време и помолиха за отсрочка.

Предстоящата срещата ще бъде в столицата на 27 януари от 11.00 ч. в Министерството на правосъдието. Тя е по покана на министерството, а на нея ще бъдат засегнати проблемите с неизпълнени ангажименти и нарушени права на служителите в бранша, информират от синдиката на служителите в местата за лишаване от свобода.

На протеста преди 15 дни служителите на затворите заплашиха с нови протести от 29 януари (професионален празник на работещите в затворите), ако проблемите им не бъдат решени.

След поредния кръг от преговори Синдиката на служителите в затворите в България ще оповести резултатите от срещата и ще вземе решение дали ще има нови протести, кога и под каква форма.