Кървавата битка край Горни Дъбник (Снимки)

Битката е първата решаваща операция от действията на Западния руски отряд за прекъсване на османския гарнизон

Горни Дъбник е село в Северна България. Намира се в община Долни Дъбник, Област Плевен. Селото е едно от големите за района си – близо 2000 жители.

Кървава и паметна е историята на селото, докоснало се до волята за свобода на един народ. Битката при Горни Дъбник е първата и решаваща операция от действията на Западния руски отряд за прекъсване на комуникационната линия на Плевенския османски гарнизон и затваряне на блокадния пръстен около него по време на Руско-турската война. През 1877 руски части, командвани от генерал Йосиф Гурко, превземат крепостта на Горни Дъбник, с което Плевен е напълно обсаден.

Впоследствие Горнодъбнишкия османски гарнизон е разгромен. Неговите остатъци са пленени и престава да съществува. Руските сили правят важна крачка за затваряне на блокадния пръстен около Плевен. Загубите им са били от 3302 убити и ранени. Сред тях е и генерал-майор Василий Лавров, командир на Лейбгвардейския Финландски Пехотен полк.

В негова памет и в памет на битката, край с. Горни Дъбник е изграден Мемориалният комплекс „Лавров парк“. Той се намира по протежение на шосето Плевен-София, на 25 км югозападно от Плевен и на няколко километра западно от разклона за село Горни Дъбник. Оформен е като парк в периода 1950–1954 г. На братските могили са поставени паметници на загиналите гвардейци от Лейбгвардейския Гренадирски, Московски, Павловски, Измайловски и Финландски полк. Поставени са и скулптурни изображения на загиналите офицери - полковник Елмар Прокопе, полковник Константин Рунов, полковник Николай Ожаревски и поручик Николай Пороженко. Наред с тях е поставена и каменната скулптура „Вечна дружба“ от Петър Златарев. Открита е и експозиция на руски оръдия от войната.

Паркът е с днешния си вид от 1977 г., когато е направено цялостно преустройство и са издигнати новите монументи. Възстановен е по програма „Красива България“ от 2001 г. През 2004 г. е издигнат и параклис „Свети Георги Победоносец“.