Мартин Митев: ГЕРБ сложи край на ползването на бюджета за предизборна агитация

Бюджет 2015 предвижда ремонт на 4 детски градини и изграждане на приют за безстопанствени животни

„Като управляващо мнозинство в Общинския съвет ПП ГЕРБ винаги сме били последователни. За целия мандат в нито един бюджет не сме си позволили тежкия популизъм, който наблюдавахме преди това в числата. Бюджетът е инструмент за правене на политика”. Така председателят на групата общински съветници от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси Мартин Митев коментира проектобюджета на Община Плевен за 2015 година. Той определи най-важния финансов документ като „възможният, реалният бюджет, почиващ на здравата основа на постигнатите резултатите от предходната и по-предната година.

Пред журналистите Митев представи накратко основните акценти в бюджета. „Успяхме да се преборим за 1 162 700лв капиталови разходи за нашата община, които основно ще бъдат насочени към ремонт на ул. „Г.М. Димитров”- важна артерия, чийто ремонт трябва да се продължи, основен ремонт на общински пътища като Върбица-Буковлък, Къшин-Брестовец, Плевен-Пелишат, Бохот-Тученица, пътя в „Кайлъка”, Плевен-Ясен, Плевен-Търнене. 250 000 от тези средства са заделени само за ремонти на улици в населените места на територията на Общината”, уточни Митев.

Той обърна внимание и на приходната част. Там са предвидени 13 320 000 лв. постъпления от имуществени данъци – данък сгради, данък върху автомобилите, патентен данък. Приходите от собственост възлизат на 3 800 000лв. 8 800 000 са очакванията постъпления от такси, като 5 010 000 лв. от които са такса смет.

„Целта е с приключването на 2015 година и с този разчет за такса смет най-после да бъде ликвидиран вътрешния заем, който беше взет от предходното управление на Общината от сметката на чистота, за да си купим автогарата втори път”, уточни Митев. Той допълни, че след завършване на депото за отпадъци вноските на Общината в РИОСВ драстично ще намалеят и тогава може да се мисли евентуално за преразглеждане на такса смет.

Бюджет 2015 предвижда също ремонт на 4 детски градини и изграждане на приют за безстопанствени животни.

„В тези числа няма нищо предизборно. Няма предвидени милиони заеми, които да бъдат изтеглени в предизборна година както сме били свидетели в минали мандати. Знаете преди изборите се тегли един кредит, почват да се пълнят дупки, бръмчат валяци из града, разходват се едни 10 млн., защото трябва да печелим избори”, припомни Мартин Митев. Той подчерта, че ГЕРБ няма да си позволи на предстоящите избори за местна власт да натрупаме още дългове към вече наследените от настоящото ръководство на Общината. „Нека следващото ръководство да поеме нещата такива каквито са били в края на 2013, в края на 2014”, обобщи председателят на групата общински съветници от ГЕРБ в Плевен.