От болницата разясниха за случая на мъжа, загубил половин лице след бой

От УМБАЛ „Георги Странски” увериха, че пациентът е лекуван денонощно

Медицинският екип от Клиника по УНГ към УМБАЛ „Георги Странски” изпрати писмо до "24 часа" във връзка с материал със заглавие „Спасяват мъж, загубил половин лице след бой”, появил се онлайн и във вестникарското издание на медията. История, появила се след това и в редица новинарски сайтове. От плевенската болница използваха правото си за отговор, за да хвърлят повече яснота по случая.

"В публикациите се създава внушение, че пациентът е стигнал до сложна рядка операция, поради това, че едва ли не не му е оказана своевременна и качествена помощ в Клиниката по УНГ в Университетската болница в Плевен. Това не отговаря на истината и неглижира денонощния труд на медицинския екип, полагал 10 дни грижи за въпросния пациент", се споменава в писмото.

"В текста се твърди, че пациентът е освободен първоначално без антибиотик. Той е прегледан след счупване на носа при сбиване, носът е наместен и пациентът е освободен на 31-и декември в добро състояние, не е бил нужен антибиотик, като при постъпването му на 26-и се установява, че той страда от неконтролиран диабет от I-ви тип, и в този момент е бил с 3 и половина пъти по-висока кръвна захар от горните граници на допустимото.

На 6-и януари той идва, защото се е влошил, направени са му нужните изследвания. Вследствие увреждане на съдовете и нисък имунитет заради диабета пациентът получава инфекция, от която е лекуван, но поради липсата на съпротивителни сили не се развива гноен процес, а започва направо некроза на носна преграда и твърдо небце, която се развива буквално за дни. Окото също се влошава бързо.

Пациентът е лекуван денонощно. Проведени са консултации с очен лекар, инфекционист, неврохирург, имунолог, ендокринолог и кардиолог. Озадачени сме, че в публикацията не се съобщава, че става въпрос за развитие на изключително рядко заболяване, като диагнозата е поставена именно от плевенските специалисти и е работено по нея като работна диагноза, като за нея са уведомени лекарите във ВМА.

Озадачени сме, че диагнозата не е спомената в публикацията, нито диабетното заболяване, вследствие на което се развива тя. Заболяването се нарича риноцеребрална мукормикоза и се появява при 1,7 на 1 млн човека по данни на изследвания, правени в САЩ. Описва се за първи път в България. В УМБАЛ – Плевен е приложено качествено, своевременно и бързо лечение на пациента на университетско ниво , три пъти бе изрязвана некротизиралата тъкан, която се разрастваше с часове, като е уважено и правото му на избор да бъде опериран в София.

Близките отказват четвърта подред некректомия, като изказват желание да бъде продължено лечението във ВМА. Осигурено е транспортирането му до ВМА с наш екип от реаниматор и двама УНГ специалисти, като преди това е уредено лечението му в София именно след консултации с МВР болница, тъй като пациентът е полицай от Ловеч. От МВР болница го пренасочиха към ВМА. На практика той само е опериран във ВМА, като всичко друго, което можеше да бъде направено е сторено като лечение в УМБАЛ – Плевен.

Операцията обаче се проведе в София по желание на пациента. Работните документи , както и снимков материал на развитие на заболяването на пациента са налице и винаги могат да бъдат предоставени за разглеждане от компетентни органи", се посочва още в писмото на УМБАЛ "Георги Странски".