Двудневен туристически форум популяризира магията на долината на Панега

„Долината на Панега – магично място, съчетаващо минало и съвремие" стартира в Луковит

Днес в Луковит започва двудневен туристически форум на тема „Долината на Панега – магично място, съчетаващо минало и съвремие“. Трите малки общини Луковит, Червен бряг и Ябланица са свързани от река Златна Панега, единствената река у нас с уникален смарагдов цвят.

Туристическият потенциал на района ще бъде представен от проф. д-р Константин Костов, Геологически институт при БАН, проф. Диана Гергова, археолог в НАИМ при БАН, Аглика Икономова, художник – реставратор в Център за реставрация на художествени ценности и др. Акцент в програмата е презентацията на Иван Нейков, председател на УС на Балкански институт по труда и социалната политика, за ролята на човешките ресурси при развитието на туризма. Ще бъдат посетени емблематични места от района, които определят уникалността на дестинацията.

Изследванията сочат, че едва върху 1% от територията на България е събрано най-голямото богатство от скални феномени на повече от 120 милиона години. Над 700 пещери разкриват тайнството на природата–ваятелка. 26 защитени територии пазят девствеността и очарованието на забележителния и характерен ландшафт. Най-много скални арки в България има тук. Техният брой е съизмерим с броя им във всички останали общини у нас, взети заедно.

На 30.01.2015 г. групата за антични възстановки „Първа тракийска кохорта“ при Съвета по туризъм – Свищов ще представи антична възстановка с автентично легионерско оборудване. Форумът се организира по проект „Магията на долината на Панега” - Маркетинг на туристическа дестинация Луковит – Ябланица - Червен бряг”. Общата стойност на проекта е 460 122 лева и е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Водеща организация по него е Община Луковит, в партньорство с общините Червен бряг и Ябланица.