Православната църква почита света мъченица Агатия

Днес имен ден празнуват Агатия, Агата, Добрин, Добринка, Добромир/a и Добри

На днешния ден православната църква почита паметта на Света мъченица Агатия, чието име на старогръцки означава "добра". Света Агатия е живяла по времето на римския император Декий, когато е имало жестоки гонения срещу християните.

Агатия е родена в сицилианския град Палермо. Тя била християнка и се славела със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите й оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага. Обичала Бога повече от всичко на света и затова, когато до Сицилия стигнала вест за гонението против християните, тя почнала да се готви за мъченичество.

Тогава управителят на страната не закъснял да прати войници за Агатия. Девойката, като чула за тяхното пристигане, влязла в стаята си, помолила се Богу и след това спокойно и смело отишла с войниците в град Катания. Първоначално императорът заповядал да изпратят светицата при една грешна жена, която била и езичница, за да я принуди да се отдаде на плътски удоволствия. След множество опити обаче езичницата споделила пред владетеля, че светицата не се съгласява „"По-лесно е да смекчиш камък, отколкото да отклониш тая девица от нейния Бог. Аз и дъщерите ми я увещавахме непрестанно, подарявахме й разкошни накити, скъпоценни камъни и бисери. Тя презира всичко това."

През цялото време Агатия пазила силата на духа си и не се отказала от Христовата вяра. Славата за мъченическата ѝ смърт се разнесла веднага и в нейна памет сицилианците построили църква над нейната гробница. А дрехата, която ежедневно носила, била поставена на гроба ѝ, като знак за нейната скромност и смирение.

Според легендата недалеч от гробницата на Агатия се намира вулканът Етна. По време на едно негово изригване християните взели дрехата на светицата и я държали срещу лавата. Когато бедата ги отминала, те благодарили на мъченицата за нейното застъпничество.