Разкриха "Магията на долината на Панега" по време на инфотур

Участие взеха шест журналисти от регионални и национални медии

В края на януари в град Луковит се проведе промоционален инфотур по проект „Магията на долината на Панега - маркетинг на туристическа дестинация Луковит – Ябланица - Червен бряг“. Участие взеха шест журналисти от регионалните и национални медии, информират от Община Червен бряг.

Представени бяха възможностите, които районът предлага за развитие на туризма. Посетена бе една от най-известните пещери в Карлуковския карстов комплекс, пещерата „Проходна“. Тя представлява естествен скален мост, дълъг близо 400 м и висок 45 метра. Това е най-големия пещерен свод в България. Пещерата е осветена от феномена „Очите на Бога“ – два почти еднакви по големина отвори с формата на очи.

Наблюдаван бе и скалният феномен „Провъртеника“ - най-величествената каменна кула в района. Тя има дупка на върха си – магнетично око, през което по време на лятното и зимното слънцестоене преминават слънчевите лъчи. Смята се, че в древността мястото е служело за древна обсерватория.

Участниците попаднаха в магията на красивите панорами, разкриващи се от Националния пещерен дом „Петър Трантеев“.

Вечерната разходка в село Реселец, община Червен бряг привлече много желаещи и от гостите на туристическия форум „Долината на Панега – магично място, съчетаващо минало и съвремие“. Свежият въздух, магнетичните силуети на „Тектонски гребен Калето“ и геоложки феномен „Куклите“, осветените еко-пътеки и беседки, превърнаха вечерната в разходка в едно незабравимо преживяване.

В Община Ябланица журналистите имаха възможност да видят функциониращата пералня (валявица), намираща се на река Златна Панега.