Според проучване: В Плевен бездомните котки не са проблем

Увеличение на популацията от бездомните котки отчитат в големите градове у нас

Значителен ръст на популацията от бездомни котки има в най-големите градове у нас, показва изследване на „ОКотки”. Проучването е проведено в 11 от най-големите общини в България в края на 2014 година.

Увеличение на популацията от бездомните котки отчитат в големите градове у нас – София, Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и Сливен. Има и градове, които твърдят, че нямат проблем с пухкавите животинки – Плевен, Велико Търново и Стара Загора. Русе и Хасково пък не могат да дадат отговор, защото не следят въпроса.

От всички общини, участвали в проучването, само Пловдив предоставя данни от преброяване на бездомните котки, като според последна информация между 2009 и 2013 година те са се увеличили с 35%, надхвърляйки 10 000.

Проблемът с увеличаващата се популация от бездомни котки има пряко отношение върху здравето на домашните котки и хората. Затова през 2015 година информационната кампания „ОКотки” ще работи за предоставяне на информация за превенция - профилактични прегледи, редовна ваксинация, обезпаразитяване и контрол върху раждаемостта на домашните котки.