Организират „Фестивал на красотата“ за абитуриенти в неравностойно положение

Инициативата има за цел осигуряването на тоалети и обувки за абитуриентите

Националното сдружение на сираците в България организира "Фестивал на красотата " - благотворителна инициатива за абитуриенти от област Плевен в неравностойно социално положение.

По време на пресконференция днес в пресклуба на БТА се изясниха основните въпроси по темата от председателя на сдружението Слави Михайлов; Зари Паникян - адвокат от София; Соня Лазарова – ВИМ и Николина Крумова - координатор на сдружението за Плевен област.

Инициативата има за цел осигуряването на тоалети и обувки за абитуриентите в неравностойно положение. „Нарекли сме го фестивал на красотата, тъй като той ще включва няколко етапа – от 10 февруари до 25 март сме си поставили за цел да облечем 20 младежи и девойки, които са зрелостници през тази година и предстои да завършат в училищата в Плевенска област“.

От училището в Койнаре дариха на три деца тоалети. Адвокатът Зари Паникян дари рокли на две момичета, а от плевенската фирма „Мони МСД“ осигуряват костюм на момчето. Обувките за бала са осигурени с лични средства от кмета на Койнаре.

Слави Михайлов се надява, че ще получи подкрепа и от депутата Владислав Николов от ГЕРБ. „Също така очакваме потвърждение от две фирми, едната от които е от мол-а, за осигуряване на обувки. Към настоящия момент заявявам спокойно, че можем да осигурим тоалети на 6 абитуриенти, а на 9 обувки“.

„Поставили сме си цел минимум 20 младежи и девойки да бъдат зарадвани“. Като за старт добре тръгнахме. Ще търся съдействие и подкрепа от всички политически партии, ще търся подкрепата и от кмета на Плевен, както и на областния управител Ралица Добрева“, допълни Михайлов и подчерта, че политиката трябва да се обедини, защото за такива случаи няма място за ПР.

Вторият етап от "Фестивалът на красотата" е провеждането на трудова борса. Идеята на борсата е да бъде в съвсем разпускаща обстановка, като на коктейл. Домакини за това събитие ще са от Военноисторическия музей. Има покана към вицепрезидента на страната да присъства, за да „създаде топъл контакт между бизнеса и децата, да може те да имат успешен старт в живота“.

След трудовата борса, съгласувано с Община Плевен и органите на реда, ще се направи традиционно шествие по централните улици на Плевен. "Фестивалът на красотата" ще завърши в хотел Кайлъка, където ще се състои балът за младежите. Поканени са популярни личности от известни формати като „България търси талант“ и „X-Фактор“, за да могат децата да имат контакт с тях, да се почувстват специални.

Председателят припомни, че ако някое от детето не може да отиде на бала си поради финансови причини, от Сдружението ще му помогнат и със средства.

За финал от Националното сдружение на сираците в България призоваха всички граждани, които желаят да се включат в благородната инициатива, да се обърнат към Регионалния инспекторат по образованието. От Сдружението ще разгледат всяко предложение на абитуриенти в нужда. Единственото условие е те да са сираци в неравностойно положение.