Строителството на "Хемус" до разклона Плевен-Ловеч ще се забави

Две жалби блокираха търга за избор на изпълнител на 60-километровата отсечка

Две жалби в Комисията за защита на конкуренцията блокираха търга за избор на изпълнител на 60-километровата отсечка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч на магистрала "Хемус". Жалбите са подадени от Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ-БАН) и от австрийската компания "Щрабаг", които оспорват тръжните условия.

Спорният въпрос е дали са необходими обществени поръчки за археологическите проучвания на обектите, или те трябва да се възлагат пряко.

Според директора на НАИМ-БАН доц. Людмил Вагалински обществени поръчки за археология не трябва да има. Аргументите му са, че това е научна дейност, а по закон частни археолози няма и минималните тарифи за проучванията са посочени в наредба. От другата страна обаче е позицията, че дори конкуренцията да е ограничена до НАИМ-БАН и регионалните археологически музеи, все пак е редно те да се конкурират с оферти и цени на изпълнение. Изискване на Европейския съюз е с пари от оперативните програми да се финансират само дейности, възложени с обществени поръчки.

Жалбата на "Щрабаг" е срещу това, че тръжната процедура се провежда без да е осигурено финансиране и без възможност за индексации при забавяне.

Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" пусна търга за строежа на "Хемус" в началото на годината. Прогнозната стойност на 60-те километра от Ябланица до разклона за Ловеч и Плевен е 434 млн. лева. Средствата се осигуряват от оперативна програма "Транспорт" 2014-2020 г. при условие, че останат средства от разиграването на търга за магистрала "Струма".