Отиде си бащата на "Тигре, тигре" (ВИДЕО)

Новините

12-02-2015, 19:41

Снимка:

youtube

Автор:

Георги Стоянов

Всичко от Автора

Иван Карачоров - Попа издъхна в Германия на 50-годишна възраст и при мистериозни обстоятелства

На 10 февруари 2015 г. в немския град Ремшайд (Северен Рейн-Вестфалия) е починал бившият фолк певец Иван Карачоров - Попа. Човекът, по чийто глас през 90-те страховитите шефове на силови групировки ронеха сълзи и изпразваха пищови в тавана, е издъхнал при мистериозни обстоятелства на 50-годишна възраст.

Попа е роден на 12.8.1964 г. в Русе. Има тежко детство, майка му умира, когато той е на 14 години, бащата е в затвора. За него и по-малката му сестра Севдалина се грижи дядо им Иван. От малък има желание да стане свещеник и да служи на Бога. Завършва средно политехническо училище по машиностроене в град Русе. Израства сам, като живее в пансиона към училището. Открива в себе си таланта да пее и препечелва нещо в неделите като църковен певец, припомня църковния сайт dveri.bg.

Ръкоположен е за свещеник на 28.7.1991 г. от Траянополски епископ Иларион (тогава викарий на Великотърновския митрополит, а после избран за Доростолски митрополит), който има близки от този род. След ръкоположението отец Иван Карачоров е назначен за енорийски свещеник в църквата „Успение Богородично” в гр. Килифарево. През следващите години, за да припечели нещо към мизерните си свещенически приходи по време на икономическата и финансова криза 1996-1997 г., забавлява силните на деня с песните си. Става известен през 1996 г. с хита си „Тигре, тигре”. Меломаните го помнят обаче и с редица други хитове, включително и неувяхващи македонски песни.

През 2003 г. отец Иван напуска България и става клирик на Западно и Средноевропейска епархия на БПЦ. Назначен е да организира и обгрижва българската емиграция в град Дюселдорф и околностите му. Там той основава БПЦО „Св. Георги Победоносец” през 2003г.

През 2006 г. взема участие в 36-ите празненства за св. братя Кирил и Методий в Елванген. Поради факта, че свещенослужителите в Западно и Средноевропейската епархия на БПЦ са без заплати, отец Карачоров изкарва насъщния, като изнася концерти в различни римокатолически и протестантски църкви в Германия. Поради голямата си ангажираност и пътувания, свързани с чести отсъствия от енорията и поради договорени изяви и турнета, подава оставката си и от 12.6.2006 г. е освободен от енорийско служение.

Така свещеникът се отдава изцяло на музикалната си кариера. През следващите години изнася над 400 концерта в църкви в Германия, Австрия, Франция и Белгия. Прави няколко турнета в Щатите – Лас Вегас, Лос Анжелис, Чикаго, Вашингтон, Атланта и Феникс, където винаги е посрещан с радост от българската емиграция, те го обичат и той весели с песните си сърцата им.

Въпреки че не е на енорийска работа, иконом Иван Карачоров се стреми да не загърби църковните дела, до последно радее за чедата на Православната ни църква, обгрижва ги и отдава силите си да се построи в Дюселдорф български храм. За съжаление това негово дело остана незавършено.

През юни Иван постъпва на лечение в „Sana-Klinikum Remscheid”. Въпреки добрите прогнози за лечението, по неизяснени причини вчера сутринта е починал. Тялото му е взето от полицаите за съдебно-медицинска експертиза за изясняване на причините на смъртта. Близките му организират пренасянето на тялото до България, понеже желанието на покойния е било да бъде погребан в гр. Килифарево..