Подземното богатство на село Девенци

Смята се, че там има доказани запаси от 2,15 млрд. куб. метра газ

Девенци е село в Северна България. То се намира в община Червен бряг, Област Плевен. Отстои на 12 км от Червен бряг и 45 км от Плевен.

В Девенци забележителност е православният храм „Св. Николай Мирликийски“. Построен е през 1935 г., днес е добре ремонтиран и добре стопанисван. Девенчани отбелязват своя храмов празник на 6 декември. Съборът на селото е на 23 май.

Районът около селото е загадъчно красив със своите природни забележителности. Местността „Скок с пещера“, гората „Пипра“, пещерата „Хайдушката“ и местността „Калето“ от години вдъхновяват ценителите на природата със своята чудноватост и тайнственост. Към 1893 година там са живели 20 помаци.

През 2007 година в района започва разработването на находище от нефт и природен газ. Досега в България не са регистрирани газови находища с такова голямо налягане – от порядъка на 700 атмосфери. Подземното богатство е открито от сондите на дълбочина около 4740 метра. Сондажите са правени на около 5900 метра.

Проучването на находището край Девенци започва през 2001 г., а напредък е отчетен през 2008 г. Смята се, че там има доказани запаси от 2,15 млрд. куб. метра газ, а вероятните запаси са за 5.74 млрд. куб. метра. Това прави Девенското находище най-голямото в България.