Мартин Митев: Бюджет 2015 на Община Плевен е социален

56% от средствата в новия бюджет на община Плевен са насочени към социалната сфера

„56% от средствата в новия бюджет на община Плевен са насочени към социалната сфера, т.е. основно към 3 функции – образование, здравеопазване и култура”, каза на пресконференция днес председателят на групата общински съветници от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в местния парламент Мартин Митев. „За социалния характер на общинския бюджет за 2015 година говори и фактът, че за пореден път не се вдигнаха таксите за детските градини. Над 2 700 000 лева струва на Община Плевен да дотира храните в детските заведения, за да излиза това перо по-евтино на родителите”, посочи Митев.

И тази година местната власт ще подпомага двойките с репродуктивни проблеми. С сумата предвидена за това възлиза на 25 000 лева, като Митев определи като изключително успешна програмата за помощ на хората, които са тръгнали по тежкия път на борба за дете.

Социалният характер на бюджета се проявява и в направлението за подпомагане на хора с тежки здравословни проблеми, които нямат възможност сами да поемат разходите по изследвания и лечение на съответните заболявания. 10 000 лева е сумата, предвидена в тази сфера.

„262 000 лева са средствата за заплати на част от музикантите във филхармонията, които Община Плевен вече няколко години плаща с единствената цел да запази пълния състав на културния институт”, каза Мартин Митев. Той допълни, че през март се очаква да бъде подписан договора между община Плевен и Министерство на културата за съвместно финансиране на филхармонията, което ще прекрати ”разкраченото” положение, в което се намира културния институт.

Митев допълни, че дори инвестиционната програма на Общината има социална насоченост, защото като се изключат ремонтите на пътища и улици програмата обръща значително внимание на социалната инфраструктура. В подкрепа на думите си Мартин Митев изброи пред журналистите и конкретни обекти, които ще бъдат ремонтирани през 2015 година, разходите за които са заложени за това в общинския бюджет