Кардиолози спасиха 7-годишно дете от Плевен с аневризма

Медиците в Плевен открили заболяването по случайност

Кардиолози спасиха 7-годишно дете от Плевен! Първокласникът Димитър имал аневризма, което се среща изключително рядко при деца. Българските специалисти го оперирали по така наречения безкръвен метод, а подобен случай не е описан дори в световната медицинска литература, съобщи ТV7.

В средата на декември миналата година Митко се оплакaл от болки в корема. Д-р Янев от "Авис Медика" не видял нищо притеснително около стомаха, но решил да направи обстоен преглед. Скенер потвърдил, че Митко има аневризма или голямо разширение на артерията, която кръвоснабдява единия крак и при спукване последиците можело да са фатални.

По спешност детето и семейството му заминали в София при националния консултант по инвазивна кардиология. В екип със специалистите от Национална кардиологична болница опасността била преодоляна, чрез поставянето на специален стент.

"Помня, че повърнах два пъти в болницата, но се събудих жив и здрав", сподели малчуганът пред камерата на телевизията. Отскоро Митко отново е на училище и наваксва пропуснатите уроци.