„Дяконът пред съда и по пътя към Голгота” представиха в Плевен

Историческата постановка се състоя в СОУ ”Стоян Заимов”

На 19 февруари 2015 г. от 18.00 часа в Актовата зала на СОУ ”Стоян Заимов” в Плевен беше представена историческата постановка „Дяконът пред съда и по пътя към Голгота”. Инициативата се провежда във връзка със 142 години от обесването на Васил Левски и се организирана от регионалният клон на Национално дружество „Традиция” в Плевен, съвместно със СОУ „Стоян Заимов” – Плевен.

Всяка година в различни училища плевенските патриоти изнасят постановката свързана с подвига на Апостола на Свободата – Васил Левски. Миналата година тя беше представена и пред учениците на ОУ „Св. Климент Охридски”. Интересно е, че за сценария са използвани автентични документи от самият съдебен процес срещу Левски.

С характерни за онова време оръжия и облекла 15 души от дружеството на възраст от 16 до 54 години пренесоха учениците в онези съдбовни времена. В препълнената зала зрителите се пренесоха години назад във времето и станаха свидетели на исторически моменти от живота на Апостола. Подчертан беше подвигът на Левски и се почете неговата саможертва в името на святото дело за освобождението на отечеството ни.