Обсъдиха възможностите за реставрация на резервата "Улпия ескус"

За обекта ще се кандидатства с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2014 -2020

Възможностите за финансиране на дейности по реставрация, консервация и възстановяване на Археологическия резерват “Улпия Ескус” в програмния период 2014-2020г., вкл. изготвяне на план за опазване и управление на обекта бяха обсъдени на работна среща в Областна администрация Плевен. На нея присъстваха Областния управител на Област Плевен Ралица Добрева, нейният заместник арх. Бойко Балтаков, доц. д-р Гергана Кабакчиева и арх. Юлий Фърков.

На срещата бе решено, че за обекта ще се кандидатства с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2014 -2020, затова е важно е да се намери заинтересован и сериозен румънски партньор, което е ключово изискване на Програмата.

Дейностите, които биха могли да се включат в проектното предложение, съгласно предварителната версия на наръчника за кандидатстване са: извършване на проучвания, почистване на терена, консервация на съществуващите структури, социализация, план за управление и подобряване на комуникационния достъп.

Арх. Фърков и доц. д- р Гергана Кабапчиева предложиха реставрацията да бъде приоритетно насочена към най-ценния обект в резервата: Храма на Богинята Фортуна, който е блестящ римски барок с изключително богата декорация. В такъв случай работата трябва да започне от юг и да се разгръща към север. Предвижда се да се пристъпи и към частична реконсервация на сградите вътре в крепостта.

Археологическият резерват "Улпия Ескус" е обявен за паметник на културата с национално значение, като резерватът е с територия 507 016 кв.м. и охранителна зона от 2 420 189 кв. м.