Основаването на село Деков

Няма как да не се забележи изключителната красота на природния парк "Персина" в района

Деков е село в Северна България, намиращо се в община Белене, област Плевен. Отстои на 6 км южно от Белене и на 54 км североизточно от Плевен. Столицата София е на 220 км югозападно. Разположено е в Дунавската равнина в близост до течението на р. Дунав, а надморската му височина достига 103 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена зима и горещо лято. В България има само едно населено място с наименование "Деков".

Предполага се, че общината в селото е започнала съществуването си още през 1622 г. По това време Деков се е състояло от около 60 къщи и е имало около 400 жители. Тази година е приета за година на основаването на селото, което е приело името на някой си дядо Деко. Още по време на турското робство управлението на Деков се е извършвало от българи. Не съществуват данни дали тогава общината е била самостоятелна или не.

Около 1870 г. общината е била в тогавашната Никополска околия. Свидетелство за това е заявлението, с което жителите тогава са искали за построяването на църковен храм. Особени постройки в селото тогава не е имало, освен училището, което било килийно и в него са учили будни дековски синове.

С течение на времето жителите и домакинствата в селото се увеличавали. Към края на 1936 г. към Дековската община било присъединено и съседното село Татари, а като цяло общината е била вече към бившата Свищовска околия. След 1938 година общината отново става самостоятелна и в неговия състав не влизат други населени места.

Постоянното население към днешна дата наброява около 500 души. В двора на училището в селото се намира сградата на обновения музей, в който са изложени етнографска сбирка с реставрирани експонати.

Няма как да не се забележи и изключителната красота на природния парк "Персина" в района. Паркът обхваща уникалните 19 Беленски острова, при които се намират трите биосферни резервата „Персински блата“, „Китка“ и „Милка“. Защитени местности са „Кайкуша“, „Персин“, „Персин изток“ и „Плавала“. В границите на парка "Комплекс Беленски острови" е обявена за водна и заблатена екосистема - влажна зона с международно значение, най-голямата към момента в България.