Мартенска еуфория завладя плевенчани

Доволни и недоволни се нареждат из мартенските щандове, бързайки да изкупят набелязаните накити

Остават само няколко дни до пристигането на Баба Марта и както повелява традицията, трябва да започнем новия месец с мартеничка на ръка. В Плевен повечето хора са традиционалисти и държат спазването на стария обичай.

На това се надяват и търговците, разпръснали щандовете си из целия град. И през тази година цените не са със съществена промяна, варират от 20 ст. нагоре. Масово хората купуват накуп и връзка мартеници. Не са малко тези, които специално издирват мартеници с българско производство. Припомняме, че преди години хит бяха мартениците значки с лика на анимационни герои, футболисти, кечисти, фолк-певици и разбира се, на Бойко Борисов. Днес и този вид може да се набави, както и хиляди други комбинации от гривни, гердани, пръстени и други червено-бели накити и аксесоари.

Хората бързат да изкупят малките украшения за своите любими и за тях си, но, както винаги и недоволни се намират. „Градският център се е превърнал в сергии като на сбор“, коментира наш читател. Фактът, че пазарът е залят с китайски мартеници рони егото и на по-патриотичните плевенчани. Според тях, червено-белия пазар е станал кич и всичко се е превърнало в сива икономика. Предлагат ни основно нискокачествена продукция, която на времето би вдигнала на бунт нашите деди и баби, уточняват граждани.