Десетки плевенчани уважиха изложбата „Уникални реликви на Българското възраждане" (Снимки)

Сред експонатите са личните вещи на четирима революционери за национално освобождение и спътници на Левски

„Къща музей Цар Освободител Александър ІІ” днес отвори врати за любителите на българската история. Гости на града и плевенчани обсадиха къщата, чакайки да разгледат възрожденските реликви.

Изложбата бе открита от директора на Военноисторическите музеи доц. Милко Аспарухов. Той отбеляза пред насъбралата се публика, че това е „поредната изложба по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане” – дългогодишен експозиционен проект. Българското Възраждане завинаги ще остане светла страница в историята ни, ключов момент в процеса на възстановяване на националното ни съзнание и идентичност в борбата за свобода и суверенитет. Именно през Възраждането българският народ успя да запали отново искрата на националния дух и поведе дълга и тежка борба за свободен живот и човешко щастие. Връх в тази борба за Освобождение е Априлското въстание от 1876 г.”, заяви директорът.

Той подчерта, че всеки ще може да се докосне до възрожденския дух чрез изложбата на експонатите, предоставени от РИМ-Ловеч и Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства-Троян. Сред реликвите се представиха личните вещи на четирима революционери за национално освобождение и спътници на Васил Левски - Христо Иванов-Големия, Васил Йонков-Гложенеца, Иван Драсов и Марин Поплуканов. Величествените сабя, револвер, ордени, медали, лични писма и портрети върнаха назад времето и припомниха на посетителите борбените времена.

Зам.-областният управител Красимир Иванов и зам.-кметът Стефан Петков също уважиха събитието.