Пет начина да се справим с пролетната умора

С настъпването на баба Марта и пролетта – най-тежкият сезон за организма, започва и променливото време, което ни се отразява физически и психически. Повечето от нас ни обзема синдромът на хроничната умора и чувството на отпадналост, сънливост, главоболие, липса на настроение и концентрация, както и мързел, разбира се. За да преборим тези симптоми са необходими няколко неща.

На първо място специалистите съветват да подсилим организма с приема на витамини. Всекидневният прием на витамин C ще редуцира килограмите и засили имунната система. Може да се набави чрез фрешове от лимони и портокали.

„По една ябълка на ден пази доктора от мен“, гласи стара поговорка. Вкусният плод заема второ място в класацията. Доказано е, че ежедневният прием на ябълки увеличава живота ни с цели три години! Благодарение на съдържащия се пектин в ябълките се прочистват червата и излишните мазнини се балансират. Чувството на лекота от приема поддържа тонуса за добра фигура.

На трето място се препоръчва похапването на ориз. Според индийската медицина тридневна диета с отвара от ориз, подправен с малко сол, джинджифил и кимион ще помогне за подсилване на организма. Необходимо е обаче да се увеличи и приемът на течности.

Четвъртото място е за бактерикус булгарикус, т.е родното ни кисело мляко. С приема му се подобрява стомашната среда, поради млечно-киселинна бактерия и бифидобактерия, които се грижат добре за правилното функциониране.

И на последно – пето място, но не маловажно, е приемът на чай. Той е един от най-прочистващите приятели за организма, без значение в какъв вид го приемате – билков, зелен, черен и т.н. Природолечителите препоръчват да се пие по една чаша чай, подсладен с мед, за здраве и предпазване от болести.