Осъдиха трима за злоупотреба с пари от фондове на Европейския съюз

Подсъдимите използвали не по предназначение финансови средства в размер на 19 556,80 лева

През 2013г. в Окръжна Прокуратура – Плевен е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 254б, ал. 1 от НК, а именно – за използване не по предназначение на финансови средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз. Наблюдаващ прокурор по делото е Искра Ганева от Окръжна прокуратура – Плевен.

В хода на разследването са събрани категорични доказателства, че престъплението е извършено от следните лица: Борислава Бориславова Маринова, Клара Кръстева Манолова и Георги Георгиев Манолов – и тримата от с. Гиген, обл. Плевен.

Срещу тримата е изготвен обвинителен акт и в Плевенски окръжен съд е образувано наказателно дело от общ характер № 950/2014г. по описа на съда.

С присъда от 5 март 2015г. Плевенски окръжен съд призна Борислава Маринова – като пряк извършител, а Клара Манолова и Георги Манолов – като подбудители и помагачи, за виновни в това, че през периода от 01.01.2008г. до 06.02.2012г. в с. Гиген, обл. Плевен използвали не по предназначение, съгласно сключен с Държавен фонд „Земеделие” – София договор от 2009г., получени финансови средства в размер на 19 556,80 лева.

Злоупотребата с посочената сума касае изключително европейско финансиране, същата е в значителен размер и е отпусната от фонд, принадлежащ на Европейския съюз, а именно – от Европейски земеделски фонд за развитие на земеделските райони по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери”, предназначена за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013г.

Съгласно присъдата на Плевенски окръжен съд Клара Манолова следва да изтърпи ефективно наказание от 1 година „лишаване” от свобода при първоначален строг режим, като едновременно с това е приведена в изпълнение и предходна условна присъда на Манолова също в размер на 1 година, тъй като настоящото й престъпление е извършено в изпитателния срок на условното й осъждане.

Георги Манолов беше осъден на 10 месеца „лишаване от свобода”, като изтърпяването на присъдата беше отложено с 4-годишен изпитателен срок.

На подсъдимата Борислава Маринова беше наложено условно наказание „лишаване от свобода” в размер на 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок.