Бизнесът в Плевен иска възобновяване на подготовката за кадри в машиностроенето

Необходимостта от професионалисти била голяма

По искане на бизнеса в Плевен се възобновява подготовката на средни кадри за машиностроенето от новата учебна година. Това съобщи за БТА Елина Петрова - помощник директор на Професионалната гимназия по механоелектротехника в областния център.

От работодателските организации и холдинг групата "Технология на металите" са заявили пред училището необходимост от професионалисти в областта на машиностроенето. Завършвали малко ученици с подходящи професии, а търсенето е голямо. Холдингът се представя от заводи в Плевен и в Ловеч, които обещават стипендии и работни места за подготвените от училището средни кадри, допълни Петрова.

От бизнеса предлагат на гимназията партньорство - обучение на учениците в заводски бази, включване на специалисти от холдинга като ментори в практиката на учениците.

Плевенската гимназия ще приема от учебната 2015-2016 г. ученици от цялата страна за новооткритата защитена професия в специалността "Машиностроене, металургия и металообработване", уточни Петрова. В тази паралелка ще се обучават машинни техници, специалисти по машинни системи с цифрово програмно управление.

Преди години са подготвяли подобни специалисти за машиностроенето, но след това тези специалности били обявени за неатрактивни от децата и родителите им, припомни помощник директорът. По настояване на холдинга подготовката на машиностроители се възстановява на нов, съвременен етап, като за целта от бизнеса ще помогнат на училището да обнови материалната си база, за да осигури обучение на висококвалифицирани кадри, нужни на пазара на труда, коментира Петрова.