Обсъдиха нуждата от Закона за доброволчеството в Плевен

Досега опитите да се наложи такъв закон са били неуспешни

Активисти на Младежки европейски инициативи в Плевен представиха обобщение на обществено обсъждане на Закона за доброволчеството. По време на пресконференция в пресклуба на БТА взеха участие Йордан Христов - председател на Сдружението и Веселин Радев - представител на организацията.

По темата за Закона за доброволчеството в България, Христов обясни, че досега опитите да се наложи такъв закон са били неуспешни. „Надяваме се този път вече успешно да се приеме законът от Народното събрание“.

До момента в Плевен са проведени два формата на кръгла маса. В нея се включили освен неправителствени организации, то и младежката организация на ГЕРБ, БСП и други поканени. „Доста широк кръг разсъждавахме по тази тема и гледахме и добрите и лошите страни, тъй като закона обхваща една много широка аудитория. Едно от основните неща, които обсъждахме е нуждата от налагането на такъв закон“, уточни председателят на Сдружението.

Веселин Радев представи предложенията за промени в проекто-закона. Той сподели, че доброволческите организации са разпределени в 3 подгрупи според риска на участие и дейността. „Да са ясно разделени физическото от интелектуалното доброволчество и интелектуалното доброволчество да не се регистрира“. От Сдружението предлагат и организациите да бъдат акредитирани за период от 1 или 2 години.

Радев представи и част от нещата, които имат нужда да бъдат преосмислени или изцяло пренаписани - „доброволческите застраховки да имат задължителен характер за организации, работещи във високо рискова среда. За тези от по-нисък рисков тип да се сключва такава по желание. Правилата за чуждестранни доброволци да бъдат разписани по-подробно. Да се ускори издаването на виза при бедствия, авария и катастрофи и осигуряването на безвъзмездна помощ при нужда. Отговорност при щета. Корпоративното доброволчество да бъде включено като задължително. Да се създаде регистър на НПО-тата на национално и местно ниво“.