Аферата "Агро-Бел 2001": Как се краде бизнес за милиони?

Варненецът Станимир Василев е използван като бушон в скандалната схема

Вчера стана ясно, че Районният съд в Плевен е осъдил Станимир Василев от Варна на затвор за срок от 3 години с 5 години изпитателен срок. Варненецът откраднал фирма "Агро-бел 2001" от земеделеца Павел Стоименов, с което нанесъл вреда в размер на 34 353 358 лв. Историята нашумя скандално през 2014-та, като около нея останаха доста въпросителни.

Историята

На 6 януари миналата година е направен фалшив договор за покупко продажба на дяловете на фирмата ми Агро Бел. С електронен подпис е регистриран новият собственик на дружеството. Кражбата на фирмата е извършена за десет минути.

От Търговския регистър измамниците сканирали печата и подписа на Павел Стоименов, който по това време бил на почивка в чужбина. Така „новият собственик“ с електронния подпис си регистрирал дружеството автоматично. Пуснал документите на 13 януари, автоматично чиновниците ги видяли и регистрирали новия собственик с новите дялове и като управител. На 17 януари излязла регистрацията. По една случайност Стоименов имал сделка за покупка на земеделска земя при нотариус Джонов в Никопол. Като съвестен юрист той проверил имотите в Търговския регистър. Учуден казал на Стоименов, че не може да купи земя, защото не е собственик на тази фирма. Oказало се голям късмет, че измамата била открита толкова скоро.

Веднага били уведомени икономическа полиция, прокуратура и съд.

Няколко седмици по-късно от плевенската полиция съобщават, че банда от Варна стои зад схемата за отмъкването на фирмата. Шестима са обявени за общодържавно издирване, но всички са се покрили. Смята се, че Станимир Василев играе ролята на "бушон". В крайна сметка именно той го отнася пред Темида.

Агробизнесменът Павел Стоименов възстанови собствеността си върху откраднатата фирма през 2014-та след решение на Плевенския окръжен съд. "Агро-бел" е регистрирана в плевенското село Брест и обработва близо 70 000 дка земя в Северна България.