Проектът за "Интегриран градски транспорт на Плевен" трябва да приключи до края на годината

Изпълнението на проекта създава проблеми на плевенчани, но от общината помолиха за търпение

Европейски проект "Интегриран градски транспорт на Плевен" за 23 млн. лв. навлиза в нов етап на изпълнение, съобщи в пресклуба на БТА в Плевен д-р Дикран Ованесян - директор на дирекция в община Плевен.

"Всичко това е свързано с разкопаване на улици и тротоари и създава неудобства за хората, но трябва да го преживеем. "Трай, бабо, за хубост" е казал народът. Вървим напред, но не става бързо и веднага. Проблемите ще имат временен характер и призоваваме гражданите да проявят търпение и разбиране", коментира Ованесян. Той допълни, че имало и жалби от страна на плевенчани.

Ованесян отбеляза, че за разширение и обновление на тролейбусната мрежа се поставят 528 стълба, изгражда се над 3 км нова канална мрежа, променят се възлови светофарни уредби и се монтират 65 информационни табла.

В проекта е предвидено изграждане на 6 нови спирки, като две се изместват. Правят се промени на пътните знаци по маршрутите и се създават така наречените джобове за спирките. Освен това се оформят 38 пешеходни пътеки за по-добра безопасност на движението. На 20 спирки пък се поставя осветление, защото досега не е имало такова.

По време на изпълнението на проекта, който е финансиран по ОП "Регионално развитие", се правят промени в мрежите на "ВиК" и електроснабдяване, налагат се временни промени на движението по улиците.

Успоредно се изграждат над 9,5 км нови 8 велоалеи, където също се изисква изкопна работа. Те ще водят до сега съществуващата в посока на парк "Кайлъка". Дейностите ще се извършат от общинската фирма „Инжстрой“.

Проектът се очаква да бъде завършен до края на годината и има за цел да създаде по-добри условия за живот в Плевен.