Пускат камери в небето да заснемат слънчевото затъмнение

Природният феномен ще е последен от този тип в следващите 11 години

Само след броени дни – в петък, на 20 март, ще наблюдаваме първото слънчево затъмнение за годината. От територията на България то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви.

Според учените, то ще е последното от този тип в следващите 11 години. Астрономите дори желаят да предават на живо събитието, като излъчването ще може да се гледа на мобилни устройства. За целта обаче са нужни дарения, с които да финансират проекта. Идеята е да монтират Балон с камера, който трябва да се издигне на 50 км. височина. Оттам ще се снима явлението под ъгъл 360 градуса.

В Плевен слънчевото затъмнение ще започне точно в 10:44:50 ч. Очаква се да достигне своя пълен максимум в 11:52 ч. и да приключи около 13:00 ч.

Астрономите предвиждат следващото слънчево затъмнение да бъде на 13 септември 2015 г. То ще бъде частично и недостъпно за наблюдение от България. Видимо ще е само над южната част на Атлантическия и Индийски океан, Южна Африка и Антарктида.