В Кнежа се търсят млади кадри за професията заварчик

Защитената специалност е доходна и с бъдеще

В Професионалната гимназия по машиностроене в Кнежа откриват прием за новата 2015-16 учебна година за защитената професия "заварчик-първа степен". Това съобщи помощник-директорът инж. Нина Станчева в пресклуба на БТА.

„Училището е единствено в региона и предлага прием след седми клас за тази професия с двегодишен срок на обучение. В гимназията са обзавели кабинет с шест работни места, имат нужната апаратура и няма да се налага учениците да пътуват до различни фирми, за да бъдат обучавани. В Кнежа младите хора ще придобият професионална квалификация за заварчици, а правоспособността по заваряване се дава в Института по заваряване“, поясни Станчева.

„Изпитваме трудности за привличане на ученици, които да овладяват уменията на заварчика в областта на машиностроенето, защото професията е считана за недостатъчно привлекателна“, коментира помощник-директорът. Според екипа на гимназията обаче тази специалност е доходна и с бъдеще, затова са я обявили за "защитена" и ще се опитат да сформират една паралелка, предава БТА.