AH3N2 е тежкият грипен вирус, който ни заплашва

Новият щам поразява хора, които не са боледували до сега

Наблюдава се понижен обществен имунитет и това ще доведе до тежки усложнения при заболяванията. Тази констатация направиха днес на пресконференция доц. д-р Емилияна Конова - управител на Клиничен институт за репродуктивна медицина и проф. д-р Ваня Недкова - ръководител Университетската детска клиника.

"Като имунолози "бием камбана", че грипната епидемия в света и в България протича тази година по много тежък и нетипичен начин, което води до голям брой усложнения, хоспитализации и рехоспитализации, а прилагането на скъпо струващи лекарства имат своите странични ефекти", уточни Конова.

Профилът на тази грипна епидемия в България и света е, че щамът е по-сериозен. "Ние не можем да влияем върху вирусите, но можем да влияем върху човека и неговата имунна система, за да не реагира с тежки усложнения. Боледуват млади, здрави хора, в активна възраст, които никога досега не са боледували с тежки инфекции с хоспитализации, това е новото, което притесни нас, имунолозите", допълни Конова.

"Световната здравна организация (СЗО) и Центърът за контрол на заболяванията в САЩ алармираха, че грипната епидемия започна много по-рано в света - през ноември, и е с по-голям брой тежки случаи, с по-висок процент смъртност - най-тежкото й протичане от 2005 г. досега", сочат данните.

"Тази година причинителят на грипа е AH3N2, който има много тежко протичане. Това е доминиращият причинител на тази грипна епидемия. Първата му епидемия е регистрирана през 2013 г. Той има характеристики на гени, характерни за вирусните инфекции при свине, хора и при птици. Притежава особено висока заразяемост при хората, неговият N-ген е характерен за пандемичния щам на свинския грип от 2009 г.", сподели имунологът. Тя уточни, че 70% от противогрипните ваксини за тази година не съдържат гените, които са включени в грипната ваксина, т.е една грипна ваксина не може да ни гарантира добър имунитет.

В България, по данни на Министерството на здравеопазването, от началото на зимния сезон до сега са регистрирани два пика на заболяването – в края на януари, когато от общо 7 636 болни, 6 418 са доказани с грип, и в края на февруари – 7 052, от които с грип – 5 798. Лекарите очакват и трета вълна на вируса, предвид увеличаващия се в моментa процент на болните в област Плевен".

"Ситуацията при децата е много тревожна. Обикновено до края на февруари грипът свършва, а сега още продължава. Досега леглата в Детско отделение бяха 60, от 1 февруари ги увеличихме с 20. Днес в отделението се лекуват 96 деца и местата пак не стигат", алармира още проф. Недкова.

В заключение имунолозите съобщиха, че от Клиничния институт за репродуктивна медицина започват кампания за безплатни консултации от 26 март.