Плевенчани обсадиха покривите за слънчевото затъмнение (Снимки)

В 11:52 ч. слънчевият диск достигна своя максимум от 50%

Тази сутрин в Плевен настъпи очакваното частично слънчево затъмнение. Около 10:44 ч. над града започна леко да се скрива слънчевия диск. Половин час по-късно облаците направиха път на слънцето и за миг хората можеха да зърнат затъмнението.

Събитието породи любопитството на плевенчани и много от тях решиха да удължат обедната си почивка, за да се насладят на природния феномен. Интерес имаше и от страна на хората, минаващи по улицата – малки и големи извиваха врат към небето, надявайки се да видят случващото се. Повечето от минувачите не бяха снабдени с предпазни очила, въпреки предупрежденията за огромен риск.

Редица ентусиасти пък предпочетоха да се качат на покривите на жилищните си блокове. Въпреки облачното време, те търпеливо изчакваха момента, когато слънцето ще си направи път сред облаците.

Не са малко и тези, които са останали разочаровани от мрачното време, но за тях пък се бе погрижил интернет, където всеки от България и света можеше да наблюдава събитието онлайн.

Според данните, в региона на Плевен слънчевият диск се покри на 50%, тогава бе и в пълният си максимум, а часът - 11:52. След това лунният диск, закриващ слънцето, започна да се отдръпва и около 13:00 ч. на обед затъмнението приключи и остана в историята.

Следващото слънчево затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде след около 5 години, предвиждат астрономите.