Наредиха Плевен сред общините, които могат да постигнат икономически растеж

"Програмата за трансгранично сътрудничество предоставя възможност за това", заяви заместник-министър Деница Николова

„Имаме богат потенциал за развитие на пограничните райони между България и Румъния, а програмата за трансгранично сътрудничество предоставя възможност за това“. С тези думи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова откри първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020. Това е първата от петте програми за ТГС, която беше официално одобрена от Европейската комисия. По време на днешното заседание на Комитета за наблюдение беше приет пакетът документи за кандидатстване по първата покана за финансиране на проекти.

„В унисон със Стратегията на Европейския съюз за Европа 2020, в новата програма сме заложили по-амбициозни цели, които да разширят хоризонтите на региона, да подобрят свързаността, да доведат до устойчиво развитие на природните богатства и културното наследство, да изградят капацитет за управление на риска, свързан с околната среда, да повишат инвестициите в подкрепа на зелена инфраструктура“, заяви зам.-министър Николова.

Бюджетът, с който програмата ще разполага през настоящия период е над половин млрд. лева, от които 420 млн. се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. Най-голямата част от бюджета на програмата - 38%, е разпределена към приоритетна ос 1 - за развитие на транспортната свързаност между страните. 25% от ресурса ще бъдат на разположение за проекти, свързани с опазване на околната среда, 20% ще финансират проекти за превенция на риска, а 7% са определени за изпълнение на проекти за повишаване на заетостта в областите край река Дунав. С останалите средства ще се финансира институционалното сътрудничество и техническа помощ.

Зам.-министър Николова апелира потенциалните бенефициентите да бъдат активни и да реализират проекти, които ще доведат до икономически растеж в районите от двете страни на границата. От българска страна по програмата могат да кандидатстват общини и организации от областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич.

„Най-честата асоциация с тази програма са мостовете над река Дунав. Мога категорично да заявя, че в рамките на изминалия програмен период по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния изградихме много мостове, базирани на десетки създадени партньорства от двете страни на границата, построени пътища, изградени системи за управление и защита на околната среда, партньорства за подкрепа на интегрирани туристически продукти, сътрудничества с много образователни институции и университети“, съобщи Деница Николова и пожела на партньорите по програмата да поддържат все така жив дух на сътрудничество.

В срещата взеха участие още Юлия Херцог, ръководител на Управляващия орган от румънска страна, Мария Дузова, директор на Националния орган по програмата от България, Кипрос Киприяно, представител на ЕК, представители на областните администрации от допустимите области.

Утре ще бъде обявен и официалният старт на програмата с отварянето на първата покана за подаване на проектни предложения. В събитието ще вземат участие и потенциални бенефициенти, пред които ще бъдат представени параметрите на програмата и ще бъдат разяснени насоките за кандидатстване.