Плевен е част от партньорска мрежа срещу домашното насилие

През 2014 г. са постъпили 78 сигнала от жертви на насилие в града

В Плевен, Велико Търново и София се създава партньорска мрежа за сигурност и ефективна правна защита срещу домашно насилие и насилие, основано на пола. Това съобщи психологът Златка Мачева - председател на сдружение Център "Отворена врата" – Плевен в пресклуба на БТА.

Проектът "Обединени за справедливост" е финансиран със 79 000 лв. от Министерството на правосъдието и ще бъде изпълнен за 18 месеца. Целта е добри практики за работа с жертви и извършители на домашно насилие, както и социални услуги, създадени в София и Плевен, да бъдат разпространени в съдебния район на Велико Търново, посочи Мачева. В рамките на проекта ще има 4 семинара за обучение на 80 магистрати от съда, прокуратурата, полицията за прилагане законодателството, насочено срещу насилието върху личността. Ще бъдат наблюдавани съдебни дела, свързани с жертвите. Акцент в проекта ще бъде развитие на програмата за работа с установените насилници върху деца и жени.

„Домашното насилие все повече излиза на повърхността, хората не се страхуват да си признаят наличието му в семейството“, каза Мачева. Тя посочи, че на Горещия телефон, който е разкрил Центърът в Плевен /064-846-713/ само през 2014 г. са постъпили 78 сигнала от жертви на насилие, предава БТА.