Биологията е най-предпочитана за втора матура от учениците

57 хиляди зрелостници ще се явят на държавен зрелостен изпит

57 хиляди зрелостници ще се явят на матура по български език след по-малко от два месеца, съобщи Нова телевизия. За втория задължителен изпит тази година най-много ученици са избрали биологията.

Така географията, която дълги години беше най-предпочитаната на матурата по избор, вече е на трето място. Предметът, който е най-малко предпочитан от зрелостниците, е италианският език.

11 милиона комбинации, две пароли и камери – така и тази година ще се пази матурата, за да няма изтичане на информация. „Самият изпитен вариант се генерира рано сутринта, така че предварително няма как темата да изтече”, увери експертът от МОН Евгения Костадинова.

Оценителите ще следят стриктно за спазването на ключови правила, които могат да намалят сериозно оценката. „Обща грамотност, правопис, пунктуация, да бъде спазена лексиката, което много затруднява и едно добро познаване на художествените текстове по литература”, заяви учителят по български език Цветанка Тананова.

От оценката ще се намалява и ако бъде пренебрегнат 41-вият въпрос в матурата по български – писането на текст. Той дава и най-много точки – 30.