Почернените плевенски майки питат: Кой закриля убиеца на децата ни?

Димитър Чорбаджиев, директор на РДГП-Русе, отказа в ефир да поеме отговорност за избягалия троен убиец Хюриет

"Не е задължително да правим справка граждани на ЕС дали имат наложена забрана да напускат страната, или не", заяви в предаването на Милен Цветков Димитър Чорбаджиев, директор Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе. Той коментира в ефир как тройният убиец Хюриет Сюлейманов е напуснал страната през „Дунав мост”, след като за него е била разпратена бюлетина от прокуратурата, че няма право да излиза извън България.

"Като служител на МВР няма как да приема упрека, че е взет рушвет, за да мине някой границата. Може би някой си представя, че ГКПП е като портал на концлагер. През ГКПП преминават граждани на трети страни и граждани на ЕС. Всички български граждани са граждани на ЕС и като такива те се ползват с правата на хората в ЕС. Гражданин на ЕС, когато се яви на ГКПП, той подлежи на минимален граничен контрол. Проверява се дали има документ за пътуване, паспорт или лична карта, дали документът е валиден и дали е на негово име. Не е задължително да се извършва справка в информационна система по отношение на гражданите на ЕС по отношение на това дали те имат наложена забрана, или не”, обясни Димитър Чорбаджиев, с което буквално втрещи водещия Милен Цветков и майките на Влади и Цвети, които участваха в предаването чрез видеовръзка.

"Искам да знам кой служител е бил на работа и е пуснал един убиец да напусне страната?”, попита Галя Горaнова. "Обаждаха ни се хора от село Сеслав. За първи път го казваме това. Хората се страхуваха, че ще им запалят къщите. Два дена преди да се случи трагедията на 5 май, това момченце е карало по същия начин в самото село. Предупредили го да внимава, защото ще убие някой. Е, два дни по-късно той уби. Сигурна съм, че и полицаите на местно ниво са знаели кой е Хюриет, как кара и т.н. За мен това е липса на воля, даване на рушвети, което не мога да докажа, но нямам друго обяснение. Този човек 17 години кара автомобил и излиза през "Дунав мост", легитимирайки се, при наличие на такива мерки. За мен е ясно, че или някой закриля това момче, или момчето си плаща и продължава да прави едно и също нещо години наред", допълни тя.

Припомняме, че 31-годишният ром предизвика катастрофа, при която на 5 май 2014г. загинаха Владислав Горанов и Николай Менков, а по-късно в реанимацията на плевенската болница след продължителна кома и тежки операции на 28 юли издъхна и Цветелина Таслакова. Единствен оцеля в размазаната кола техният връстник и приятел Иван Гюмишев.

По последни данни Хюриет Сюлейманов се намира в Германия.