Новият завод ще произвежда за "БМВ", в бъдеще и за "Мерцедес"

Произведените в Плевен автомобилни кабелни системи се изнасят чрез логистичната мрежа на групата в град Щайр, Австрия

Германската компания Nexans Autoelectric откри българския си завод в Плевен вчера. Дружеството е част от френската група Nexans, а инвестицията в България е направена чрез регистрираната тук дъщерна компания "Електрокабел България". Инвестицията може да се определи като голяма крачка за Плевен, който до момента стоеше встрани от картата на новите производства в страната. Появата на международен инвеститор от ранга на Nexans обаче може да промени това.

В предприятието ще се произвеждат автомобилни кабелни системи само за сериите на BMW. В зависимост от поръчките и развитието на завода обаче в бъдеще той би могъл да произвежда компоненти и за други клиенти на немската фирма. Сред тях са Mercedes Benz, Volskwagen-Audi, GM/Opel.

Произведените в Плевен автомобилни кабелни системи се изнасят чрез логистичната мрежа на групата в град Щайр, Австрия, където крайният клиент BMW има фабрика за двигатели. Сред компонентите, които ще се произвеждат в завода, са електрически комплекти и кабели за пета серия и серията X3 на немския автомобилен гигант, пише "Капитал". Засега в Плевен се извършват по-леки технологични процеси, предимно на ръка, но ако предприятието се развива с добри темпове, тук биха могли да се правят и по-сложни компоненти.

На този етап компанията не среща проблеми с намирането на работна ръка за производството. От фирмата заявиха, че предлагат конкурентно за региона заплащане, размерът на което не пожелаха да разкрият. "Силно сме впечатлени от мотивацията и отдадеността на качеството от страна на всички наши български колеги", каза управляващият директор на "Електрокабел България" Инго Херцог. "Надяваме се това да бъде стабилна основа на желанието ни да растем тук в бъдеще", добави той.