Меглена Кунева: Без икономика една нация няма достойнство

Българската агенция за инвестиции проведе кръгла маса в Плевен

"Малко говорим за икономика, а без икономика една нация няма достойнство", заяви в Плевен Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси. Тя взе участие в Кръгла маса, организирана по инициатива на Българската агенция за инвестиции с участието на потенциални и реални инвеститори, представители на държавните и местна власти от Северозападния район за планиране, предаде БТА.

Вицепремиерът подчерта, че форумът е полезен, защото трябва да се говори с инвеститорите  за това какво трябва да се направи, за да има повече инвестиции. "За голямо съжаление ние нито сме добре образована, нито сме достатъчно здрава нация вече, а българската администрация е известно, че създава затруднения с административните режими", коментира Кунева.

Тя оцени като добър фактът, посочен за България от изследване на Евростат, огласено преди дни - страната е третата по ред, която най-бързо компенсира с безработицата и за една година е свалила нивото й с 2 на сто - от 12 на сто на 10.1 на сто. Вицепремиерът посочи, че това е под средното ниво на безработица за Европа от 11 на сто.

В срещата в Плевен взеха участие заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, депутатът Найден Зеленогорски - заместник-председател на ПГ на РФ, Стамен Янев - изпълнителен директор на Българската агенции за инвестиции, областният управител Ралица Добрева, представители на бизнеса от региона, кметове на населени места.