В Никопол ще правят първа копка по изграждането на съоръжение за защита от наводнения

Oбщина Турну Мъгуреле организира обучителен семинар по същата тема

Община Никопол стартира изграждането на съоръжение за защита от наводнения, а Община Турну Мъгуреле организира обучителен семинар по същата тема. На 7 април със символична първа копка ще бъде даден старт на изграждането на геозащитно съоръжение в рамките на проект "Предотвратяване на риска от наводнения от река Дунав при Никопол и Турну Мъгуреле, предпоставка за опазване на околната среда в трансграничния регион", информират от местната управа.

Предвидено е и първоначално залесяване на 56,000 хектара неземеделски земи в землището на Община Никопол. В резултат на изпълнението, посочените дейности ще допринесат за предотвратяване на ерозирането на Дунавския бряг и осигуряването на ефективна защита от наводнение.

Цялостната реализация на проекта ще доведе до повишаване на техническия и стратегически капацитет на органите на местната власт за съвместно управление на Стратегията за превенция на наводнения, повишаване на информираността относно опазване на околната среда и защита на местното население от наводнения. Събитието съвпада и с организирането на първия обучителен семинар за превенция на риска от наводнения в рамките на проекта, който ще се проведе на 22 април в Турну Мъгуреле. Предвижда се в обучението да бъдат включени повече от 50 представители на местните власти, обществени служби, неправителствени организации, работещи за защита на околната среда и други незаинтересовани страни.

Целта на семинарите е да се повиши нивото на информираност сред участниците за необходимостта от опазване на околната среда в района на река Дунав, така че да се подобри качеството на живот в региона Турну Мъгуреле-Никопол. Вниманието ще бъде насочено към необходимостта от вземане на мерки за защита на околната среда, водещи до предотвратяване на риска от наводнения в областта, материалните щети да бъдат намалени и се подобри качеството на живот на хората, живеещи в трансграничния регион.

Общият бюджет на операцията е 4 850 856 евро, от които 84,82% са осигурени от ЕФРР, 13% от румънския и българския държавен бюджет и 2,18% от собствен принос на бенефициентите. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2015 г.