За трети път Община Кнежа получи Европейски етикет за добро управление

Етикетът е стимул за общините да подобрят своето управление в услуга на гражданите

Кристалният дванадесетостен, символизиращ 12-те принципа за добро управление и почетна грамота ще получи Община Кнежа за трети пореден път. Церемонията по връчването на утвърдения от Съвета на Европа приз ще се състои на 18 май в Пловдив, в рамките на Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа. Периодът на валидността на наградата е от 2015 до 2017 г., информира местното управление.

Етикетът е по-скоро морална награда, стимул за общините да подобрят своето управление в услуга на гражданите. Присъждането на престижната награда се извършва след заседание на комисия, на която се извършва обстоен анализ на прилагането на 12-те принципа за добро демократично управление от Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Комисията е с председател министърът на регионалното развитие и благоустройство и нейни членове – представители на Омбудсмана, на общините и областите, на националното сдружение на общините в България (НСОРБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Център за изследване на демокрацията, Българска национална телевизия и на академичните среди. На заседанието от 11 март се взе решение Етикета да бъде присъден на общините: Банско, Бяла Слатина, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горба Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна Баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян и Търговище.

Сред 12-те принципа за добро управление са откритост и прозрачност, ефективност и ефикасност, етично поведение, отзивчивост, компетентност и капацитет, стабилно финансово управление, устойчивост и дългосрочна ориентация. Община Кнежа доказа, че работи успешно по тези 12 принципа, а управлението й отговаря на изискванията за качество на предоставяните административни услуги.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"