На Велики четвъртък боядисваме яйцата

Денят е начало и на 7 последователни четвъртъка до Спасовден

Според традицията днес е голям празник! Не се работи никаква домакинска работа от жени, а мъжете не трябвало да извършват полски труд.

На жените и момите се падало днес да боядисват яйца. Боядисването им възниква още от дълбока древност – втората половина на 5-ти и началото на 6 век. То е заимствано от славяните и се свързва с редица митологични дохристиянски традиции. Народът вярвал, че яйцето е символ на непрекъснатата обновителност на жизнените процеси в природата. На тази основа е и връзката на великденските яйца с култа към Слънцето и към мъртвите. С червено великденско яйце обаче можело да се нанесе и вреда. Магьосниците правили магии за зло, които можели да бъдат развалени само пак с червено великденско яйце. Затова е много важно с какви помисли боядисваме яйцата.

Както повелява обичая, с първото боядисано червено яйце стопанката потрива лицата на децата, момите и булките в дома, за да бъдат здрави. След това се слага на иконата или се прибира и се пази до следващия Великден. Може да се ползва и за лек, поради голямата му сила. Старото се счупва и ако яйцето е пълно – ще бъде пълна и здрава къщата, ако ли не - на лошо ще е. Бабите ни са боядисвали достатъчен брой яйца, за да им стигнат чак до Спасовден (40 дни след Възкресението).

Велики четвъртък е начало и на 7 последователни четвъртъка до Спасовден, наречени „лоши“, които се празнуват много строго и през тези дни не се работи. Днес се раздават и набраните предния ден китки здравец за здраве.