Спомен за един отминал живот: Уникален Ретро музей отваря врати на 1 май

Бизнесменът и колекционер Цветан Атанасов съживява реликви от соца в мащабен мегапроект

Единствен по рода си в България ретро музей ще отвори врати във Варна на 1 май. След продължително търсене на подходящо за целта място, идеологът на цялото начинание Цветан Атанасов е подписал договор с „Grand Mall“. Екипът му от над 70 човека в момента работи денонощно, за да бъде всичко готово за голямото откриване.

Plevenutre.bg научи, че в съкровищницата на музея присъствие ще има и от Плевен, изразяващо се във восъчна фигура на големия Емил Димитров и на няколко плевенски ретро автомобила. Потърсихме Цветан Атанасов, за да ни разкаже повече подробности около амбициозния мегапроект, който със сигурност ще се превърне в една от любимите дестинации на малки и големи.

Спомени за един отминал живот

Близо 10 години бизнесменът колекционира и реставрира огромен брой експонати, част от битието на поколения българи в периода 1944 – 1989 г.

„В музея е не само Емил Димитров, а много други певци и актьори. Тодор Колев, Георги Калоянчев, Велко Кънев, Георги Парцалев, Невена Коканова... Това са личности, които са любимци на поколения българи. Освен това сме направили фигури и на чуждестранни личности, като наблягам на руската тема. Предстои ни да направим още български, но нека ги запазим за изненада“, споделя Атанасов.

„Ще отворим на 1 май, минимум с 50 автомобила. Надявах се да са 55, но с някои от колите имаме леки проблеми - частите се забавиха, тъй като летят буквално от цял свят. "Баш майсторът" например ще го сложим сам, но неговият "Москвич" ще дойде към края на май. В момента се работи денонощно и по „Дачия“-та на Чаушеску“. Автомобили сме купували от цялата страна и ги представяме в абсолютно безупречен вид“, допълва бизнесменът.

Автопаркът ще разполага с „Жигули“, „Лада”, „Москвич”, „Волга“, „Вартбург”, „Трабант”, „Шкода”, “ЗАЗ–965а”, „Варшава”, а сред най-ценните експонати са автомобилът, возил Тодор Живков и Цола Драгойчева – класическата „Чайка ГАЗ-13” и автомобилът ЗиМ от серията ГАЗ. Тежката артилерия е представена от военен модел „ГАЗ-67”, от 1943 година.

Допълнително ще бъдат изложени велосипеди, детски играчки, банкноти, табели, сувенири и много други символи, свързани с периодът преди 1989 година.

Носталгия по младостта и безгрижните години

„Музеят ще е насочен с тематика 1944-1989 г. Това е идеята. Имаме много поддръжници и много критици. Който иска, да прави друг музей. Аз съм избрал този период, защото съм на 45 години и съм живял 20 в тази епоха. Правя го близо 10 години цялото това нещо. Когато си купих първата жигула и заплатих много пари за нея, приятели се смяха и ми викаха: "Ти луд ли си? Какви са тези руски трошки?". Не знам, това е някаква любов - по младостта, по безгрижните години, по спокойствието...“, обосновава се Атанасов.

Ретро музеят става факт

Признава, че срещнал известни трудности с намирането на място за цялата колекция, но проблемът вече е решен.

„Беше трудно. Преговарях една година с няколко града. Най-сериозни бяха Пловдив и София. Накрая се включи и Русе в лицето на зам.кмета им Страхил Карапчански, който е страхотен човек. Показаха ми всички зали в Русе и ми казаха, че са готови дори да построят друга, ако не си харесам. Което беше много мило, но аз вече почти се бях спрял на Варна и бях избрал "Grand Mall" като възможно най-добрата дестинация, защото ми бяха предлагали и други - в други молове, в спортната зала в лицето на бившия директор Симеон Варчев. " Grand Mall " за мен е най-доброто място, защото е 4 дка - много е голямо пространството. А и ръководството застана зад мен и ми помагат във всяка едно отношение. Много съм им благодарен“, отбелязва колекционерът.

Ретро музеят се позиционира като стационарен музей във Варна и няма да пътува на турне, тъй като не е възможно да се пренася такава мащабна колекция.

„Получаваме покани от други градове. Имаме предложения дори и от град Сочи в Русия! Поканата е изключително привлекателна, но всичко приключи. Ние сме тук, защото тук са ни сервизите и над 70 човека работят. В момента правим над 20 автомобила. Постоянно ще обогатяваме залата на Ретро Музей. Надявам се до няколко години бройката на автомобилите да набъбне до 70 поне. Мотори започваме да правим също, те ще са между 12 и 15 за откриването. Фигурите също ще увеличаваме поетапно, няма да остава една и съща колекцията. Ще допълваме с много неща - ще се разкрасява и дообогатява. Обмисляме да правим шоупрограми и интересни кръжоци за децата и учениците. Имаме визия за бъдещето. Доста работа ни чака и се надяваме да има голям интерес“, разказва ни идеологът на Ретро Музей.

Плевенската следа

Освен восъчната фигура на легендарния ни съгражданин Емил Димитров, плевенчани ще могат да видят и други „плевенски“ експонати в Ретро музея.

„От Плевен съм купувал доста интересни неща. Доста ретро плевенски автомобили. Сещам се за една "Волга" и един страхотен трабант. Уникален, чисто нов. Мога да кажа, че Плевен има своята следа в Ретро музея“, разкри Атанасов пред Plevenutre.bg

За допълнителна информация следете страницата на „Ретро музей“ във "Фейсбук"