"Улпия Ескус" влиза в туристическия маршрут "По пътя на римските императори"

Мисия

15-04-2015, 15:37

Снимка:

plevenmuseum.dir.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обсъдиха възможностите за реставрация на резервата "Улпия ескус"

България и Румъния планират да създадат съвместен туристически информационен център в Китай

Български и румънски туроператори ще разработват общи културни маршрути, които ще предлагат на китайския пазар. Днес правителството одобри текста на протокол между туристическите министерства на България и Румъния за новите проекти.

С документа двете държави се ангажират да стимулират развитието на общи туристически продукти в областта на културно-историческия, балнео- и СПА, фестивалния и други видове туризъм. Целта е да се увеличи потенциалът за нарастващ туристопоток от трети пазари, включително и далечни, като се акцентира най-вече на Китай.

Един от вече подготвените продукти - "По пътя на римските императори", чертае трасето на два маршрута и цели интегрирането им в транснационални и трансгранични туристически услуги, в които основните притегателни елементи са културно-историческото наследство от Римската епоха и етнокултурата на региона. Проектът съдържа по пет обекта от всяка страна, избрани по одобрени от партньорите критерии – географска принадлежност към река Дунав, близост до населени места, пътни връзки, възможност за настаняване и хранене, туристически атракции, участие в маркетингови кампании. Включените български обекти са крепостта "Калето" – Белоградчик, старинният град "Улпия Ескус" – Плевен, античният военен лагер "Нове" – Свищов, античната крепост "Сексагинта Приста" – Русе, и Римската гробница – Силистра.

Предвижда се създаването на Българо-румънски туристически информационен център в Китай, който ще промотира общите продукти. Ще се обменят информация и експертни групи, което ще насърчава развитието на различните видове туризъм, ще се провеждат съвместни мероприятия за представянето на общия туристически потенциал.