Ученици на ДФСГ „Интелект“ се завърнаха от трансгранична практика във Виченца (Снимки)

Младежите получиха сертификати за успешно завършена предварителна подготовка по проекта

В началото на учебната година в ДФСГ „Интелект“ – Плевен стартира проект „Дигитални умения и иновативни подходи в мениджмънта на малкия и среден бизнес“ със съдействието и финансовата подкрепа на Европейския съюз – секторна програма „Еразъм+“, ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“. Проектът се реализира в рамките на една календарна година от ДФСГ „Интелект“ – Плевен, като инициираща организация, в партньорство с FORTES Impresa Sociale SRL - Виченца, Италия, като приемаща организация. 

Целите на проекта са пряко свързани с целите на европейската програма „Еразъм +“ и са насочени към изграждане на стабилни партньорства между образованието и бизнеса, насърчаване на европейските ценности, подкрепяне на обучителните дейности на участниците за разширяване и обогатяване на знанията и уменията им; повишаване качеството, иновативността и привлекателността на професионалното образование и обучение на младите хора, повишаване на осведомеността за Европейското пространство за учене през целия живот; разпространение на добри практики; подобряване на чуждоезиковото обучение, на езиковото многообразие и междукултурното разбирателство.

30 ученици от 9, 10 и 11 клас участваха в триседмична трансгранична практика в град Виченца в периода 21 март 2015 г. – 13 април 2015 г.

Престоят в Италия предостави възможност на участниците да се запознаят с ролята на дигиталните умения в света на бизнеса, с реализирани успешни практики на иновативни подходи в управлението на малкия и среден бизнес в Централна Европа и да усвоят полезни умения, които да приложат при разработване на бизнес проекти за придобиване на степен на професионална квалификация и последващата им реализация като специалисти в България. С участието си в трансграничната практика младежите обогатиха знанията си за култура, бит, традиции и народопсихология в Италия; придобиха умения за справяне със ситуации в интеркултурна среда и развиха междукултурното разбирателство. Чрез усъвършенстване на професионалните, лични, езикови и интеркултурни компетенции, като резултат от участието в проекта, ползвателите ще могат да участват по-активно в пазара на труда.

Преди отпътуването на ползвателите бяха връчени Сертификати за успешно завършена предварителна подготовка по проекта.

От страна на приемащата институция FORTES Impresa Sociale SRL обучаемите получиха Сертификати за потвърждаване на придобитите професионални компетенции от работата им в реална работна среда.

Потвърждаването на практиката се гарантира и чрез издаването на всеки ползвател на Сертификат Europass от приемащата институция. Сертификатът Europass подобрява прозрачността на квалификациите и по този начин улеснява и насърчава „мобилността“ на професионалните квалификации и умения в рамките на цяла Европа.

Потенциалните дългосрочни ползи от реализирането на проекта са, че ДФСГ „Интелект“ ще повиши качеството на професионалното образование за своите ученици, за да развият уменията и компетенциите, изисквания по време на работа. Ще разшири опита си в различни аспекти на трансграничното сътрудничество и междукултурния диалог с Италия, както и ще се предостави възможност за участие в демократичния живот на Европа.