28 шахматисти премериха сили в детския пролетен турнир

Третото място зае Захари Иванов, състезател на СКШ "Плевен XXI"

В надпреварата, която се състоя на 19 април в клуба на бул. „Скобелев“ 20, се включиха 28 шахматисти на възраст от 6 до 16 години. Пет от тях са състезатели на гостуващи клубове - "Асеновец" Асеновград, "Етър" Велико Търново и "Спартак Плевен XXI". Контролата за мислене беше ускорена - 20 минути на състезател. Системата на провеждане - Швейцарска, в 6 кръга, информират организаторите.

Регламентът на турнира предвиждаше награди за победителя в турнира за най-добре представил се състезател до 8, 10 и 16 години, а също и за най-малък участник.

С актив от 5,5 точки с убедителна игра първото място зае 16-годишният състезател на ШК "Асеновец" Волен Дюлгеров . Той получи грамота и право на безплатно посещение на лекциите от школата, която ще се проведе в СКШ "Плевен XXI" от 7 до 10-ти май с гост-лектор гросмайстор Александър Делчев. Втори стана неговият съотборник Давид Цветанов с 5 точки, който бе награден като победител до 16 години с грамота и купа, под формата на шахматната фигура дама. Със същия актив третото място зае Захари Иванов, състезател на СКШ "Плевен XXI".

При 10-годишните най-добро представяне направи Любомира Ленкова, която победи в 4 партии и се нареди на пета позиция в крайното класиране. Нейната купа беше с формата на шахматната фигура кон. Валентин Филипов от клуба домакин със спечелените 4 точки стана девети и се пребори за наградата до 8 години - купа с формата на пешка. Грамота за най-малък участник в състезанието получи 6-годишният Велизар Захариев от ЦДГ "Пролет", с 2 точки.

Турнирът беше последна проверка на шахматистите ни преди предстоящите два Национални турнира: Купа "Търновска царица", която ще се проведе на 1, 2 и 3 май във Велико Търново и Национален турнир "Надеждите на България", който ще се проведе на 3, 4 и 5 май в Трявна.

През тази година СКШ "Плевен XXI" планира да проведе още 3 турнира на ускорена контрола, през оставащите 3 сезона - летен, есенен и зимен.