Случаят с прокурор Иво Радев е доста противоречив

В съобщението на Софийската градска прокуратура не се уточнява дали той е заплашвал подчинената си

Kaкто вече известихме, ръководителят на Окръжна прокуратура – Плевен Иво Радев получи обвинение за склоняване на свой колега от същата прокуратура да наруши свое служебно задължение.

Случаят, с който се е заело ръководеното от Цацаров антикорупционно звено, изглежда доста противоречив. В Закона за съдебната власт ясно е казано, че по-горестоящият по длъжност прокурор и прокурорът от по-горестоящата прокуратура могат да извършват действия, включени в компетентността на подчинените им прокурори. Това им дава право с писмено решение да спират и да отменят разпорежданията им в определените със закон случаи.

В случая Иво Радев може да е убеждавал своя колега в свободен разговор, което не е забранено от закона. В съобщението на Софийската градска прокуратура не се уточнява дали той я е заплашвал.

Отделно законът постановява, че всички прокурори са пряко подчинени на главния прокурор, т.е. той може да отменя със свое решение актовете на всички обвинители. Поради тази йерархичност в прокуратурата много често "вътрешното убеждение" на редовите прокурори остава само едно добро пожелание.

"Медиапул" припомня, че само преди две години прокуратурата образува дело срещу прокурора Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратурата за случай, който е точно обратен на този с Иво Радев. Прокурор Ненков бе обвинен, че не е изпълнил разпорежданията на горестоящите прокурори по делото САПАРД. Прокурор Ненков на своя глава беше изтеглил протеста срещу оправдателните присъди по делото с аргумента, че те са правилни. Делото срещу него очаквано катастрофира.

Тези два случая ясно показват, че в сегашното си положение прокурорите са изключително силно уязвими от конюнктурата в тяхната институция. Те могат да бъдат обвинени буквално за всичко и няма как да действат като независими магистрати.