Красьо Черния осъди прокуратурата да му плати 4000 лева обезщетение

И Красимир Георгиев спечели дело по закона за отговорността на държавата

Соченият за лобист в съдебната система Красимир Георгиев-Красьо Черния, който неуспешно бе съден за лъжесвидетелстване и данъчни престъпления, на свой ред е осъдил прокуратурата да му плати 4000 лева за претърпени неимуществени вреди, съобщава "Правен свят".

В коментар за отношенията си с Георгиев, съдия Румяна Ченалова каза преди дни, че той е успял да защити името си и е осъдил държавата. Справка на "Правен свят" показа, че в края на м.г. Красимир Георгиев окончателно е спечелил дело по ЗОДОВ, което е завел срещу прокуратурата. Още през януари м.г. Софийският градски съд е уважил иск на Георгиев срещу държавното обвинение и му е присъдил обезщетение от 4000 лева за неимуществени вреди, които са му били нанесени.

По делото за лъжесвидетелстване Георгиев беше обвинен, че при разпит като свидетел по наказателно производство за корупция и търговия с влияние пред 2009 г., казал пред прокурор Първолета Никова, че не познава конкретни магистрати от различни звена на съдебната система.

Второто дело срещу него бе за данъчни престъпления - за укриване на близо 100 000 лева данъци. Делото незнайно защо бе засекретено от съдия Христинка Колева от СГС, която преди 3 години оправда Георгиев. Тогава стана ясно, че той е изплатил всичките си данъчни задължения. Прокуратурата протестира присъдата, но пък апелативният съд видя нарушения в обвинителния акт и върна делото направо на държавното обвинение. Прокуратурата отново го внесе, а СГС пак го върна. Накрая СГП реши да го изпрати в Окръжна прокуратура - Плевен "по компетентност", тъй като там била регистрирана фирмата на Георгиев.

Обвинителите от Плевен обаче възразиха и оспориха акта пред Върховната касационна прокуратура (ВКП), която е уважила аргументите им и върнала делото на СГП в началото на м.г.. От СГП обясниха пред "Правен свят", че разследването по него продължава, като се чака заключение по съдебно-счетоводна експертиза.