Кирил Георгиев с шеста поредна победа на Държавното по шахмат в Плевен

Така той остана едноличен лидер с пълен актив от 6,0 точки

Защитаващият титлата си от последните две години Кирил Георгиев записа шеста поредна победа на 79-ото Държавно първенство по шахмат за мъже в Плевен. Гросмайстор Георгиев, който търси шеста титла в кариерата си, се наложи с черните на 24-ия ход над четирикратния победител Борис Чаталбашев. Така той остана едноличен лидер с пълен актив от 6,0 точки.

Водачът в схемата Иван Чепаринов победи с белите на 55-ия ход Радослав Димитров и е втори в подреждането с 5,0 точки. Гросмайстор Чепаринов е национален шампион през 2004, 2005 и 2012 година.

Петкратният победител Васил Спасов е трети в класирането три кръга преди края с 4,0 точки. В шестия кръг на 64-ия шампионат при жените Светла Йорданова спечели с белите на 54-ия ход срещу Мария Васова и остана начело в подреждането с 5,5 точки. Водачката в схемата Маргарита Войска, която има 11 държавни титли, се справи на 42-ия ход с черните с Мария Антова и запази второто си място с 4,5 точки. Шампионката от 2011 година Адриана Николова е трета с 4,0 точки.