Плевенската филхармония подготвя грандиозен концерт по повод 9 май

Руски песни и канцонети, арии, хорове и Европейският химн са част от музикалната програма

Плевенските филхармоници представят Тържествен концерт, посветен на 9-ти май - Денят на обединена Европа от Победата над хитлерофашизма. Събитието ще се състои на 7 май от 19 ч. в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“. Билети ще могат да се закупят от касата на читалището на 4, 5 и 7 май от 16 до 19 ч.

На диригентската палка ще застане Деян Павлов, озвучаван от тримата Славянски тенори – Любомир Дяковски, Константин Янков и Ивайло Михайлов, с участието на общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

Те ще изпълнят в програмата руски, испански и италиански песни и канцонети; арии и хорове из опери и оперети; за първи път ще се представи марш славянски и старинния валс „По върховете на Манджурия“; с химна на Европа – из „Одата на радостта“ от Л. В. Бетовен ще завърши музикалното мероприятие.

Една от малкото функции на историята е да припомня поуките от миналото. Затова Плевенската филхармония ще отбележи и двата празника в логичния им ред – Денят на победата е предварителното условие, за да може Европа да започне да се обединява, благодарение на което живеем в мир вече няколко десетилетия.