Художникът Христо Вачев дари ценни издания на библиотеката при НЧ „Съгласие 1869“

Поводите за дарение са предстоящите светли празници, посветени на братята Кирил и Методий

С още един екземпляр от ценното издание „Българска христоматия или Сборник от избрани образци по всичките родове съчинения” в два тома – поезия и проза, се сдоби библиотеката при читалище „Съгласие 1869”. Дарението направи известният плевенски художник Христо Вачев. Сборникът е със съставители Иван Вазов и Константин Величков и е издаден през 1884 г. Поводите за дарението са предстоящите светли празници – 11 май, когато се отбелязва деня на светите братя Кирил и Методий и 24 май – Деня на българската просвета и култура.

Христо Вачев е член на Съюза на българските художници, на Международната академия за съвременно изкуство на Кралство Белгия, Artcouncil Kukusai, Bijutsu Chingikai – Япония, AIAP UNESCO – Париж, Франция и Museum of the Americas – САЩ, Флорида. Вписан е в Златната книга на Есенния салон в Париж и в Златната книга на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия (1992). Удостоен е със златен медал и платинен медал на Grand Prix AIAC в Белгия; златен медал, диплом за живопис, златен плакет и титла „доктор хонорис кауза“ на Академията за съвременно изкуство в Белгия; диплом и награда на журито от Artcouncil Kukusai, Bijutsu Chingikai – Япония.

През 2004 г. е обявен за заслужил гражданин на Плевен. Негови картини са намират в Националната художествена галерия, в галерии в Берлин и Осака, в частни колекции в Австрия, Аржентина, Белгия, Германия, Гърция, САЩ, Франция, Япония.